Donderdag 26 maart 2020, was Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr telefonisch te gast op Radio RucphenFM in het programma “De Senioren-Express” en gaf hier voorlichting over het Coronavirus.
Hieronder kunt u het gesprek nalezen.

bgm aan telefoon

Het zijn beangstigende en verwarrende tijden voor ons allemaal. We hebben een grote stap terug moeten doen in onze persoonlijke vrijheid. We kunnen niet zomaar meer bij elkaar op bezoek, naar een vereniging of met elkaar een eindje wandelen. 

Voor onze inwoners die in een zorginstelling wonen, zijn de maatregelen van de overheid nog duidelijker te voelen. U ontvangt geen visite meer van uw familie of vrienden. Ik kan me niet voorstellen hoe eenzaam dat moet zijn. Ik wil u langs deze weg laten weten dat ik in gedachten bij u ben. 

De maatregelen van het beperken van sociale contacten en 1,5 meter afstand houden van elkaar zijn nodig om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Maar, de woorden van onze premier van afgelopen maandag (23 maart) waren duidelijk. We moeten nog een forse stap bijzetten om te voorkomen dat we het virus verder verspreiden. We moeten ons maatschappelijk verstand gaan gebruiken, zei de premier. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we dit verstand in onze gemeente al heel behoorlijk gebruiken. We hebben ons zonder al te veel problemen aangepast aan een nieuwe situatie waarbij we, bijvoorbeeld, niet meer met elkaar kunnen sporten, elkaar kunnen ontmoeten in onze dorpshuizen of naar België kunnen rijden om vrienden of familie te zien. 

Ik ben er dankbaar voor dat onze inwoners hun verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen zo goed opvolgen. 

En toch raken de nieuwe maatregelen van de overheid ons ook. Op dit moment bekijken we wat ze betekenen voor onze manier van werken en leven met elkaar. We bekijken, bijvoorbeeld, wat het betekent voor onze weekmarkten. Maar ook voor alle individuele inwoners. Want: met hoeveel personen kunnen die nog veilig naar buiten? En hoe gaan wij erop toezien of de regels worden nageleefd? We treden liever niet op en schijven het liefst geen boetes uit, maar als dat in het belang van de ouderen en mensen met een zwakke gezondheid nodig is, doen we het wel.

Wat we zeker weten is dat er tot 1 juni geen feesten en evenementen zullen zijn. Mooie feesten als 75 jaar vrijheid en Koningsdag gaan dit jaar niet door. En dat is een zure appel voor ons allemaal! 

Ik ben, tot slot, bijzonder trots op alle mensen die zich inzetten voor diegenen die het in deze tijd extra zwaar hebben. Op alle mensen die werken in de zorg, maar zeker ook op diegenen die zorgen voor onze veiligheid. En op de mensen die ervoor moeten zorgen dat we voldoende eten en drinken kunnen kopen. Voor iedereen geldt dat ze het liefst veilig thuis willen zijn.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat we spoedig ons leven weer op kunnen pakken omdat we er met elkaar voor hebben gezorgd dat het virus zich niet verder verspreidde. Want weet: het virus verspreid zichzelf niet, wij verspreiden het!