Aandachtsgebieden

questions-2245264_1280

Het mantelzorgsteunpunt biedt onafhankelijk aan alle mantelzorgers die wonen en/of zorgen in gemeente Rucphen ondersteuning door middel van vier aandachtsgebieden:

Informatie en advies
Het mantelzorgsteunpunt heeft informatie over o.a. regelingen, ziektebeelden, sociale kaart met zorg- en welzijnsinstanties. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld informatie en advies vragen over de mogelijkheden van professionele (thuis)zorg, persoonsgebonden budget (PGB) en de mogelijkheden van kort- of langdurige opname en vervangende mantelzorg (Respijtzorg).

Begeleiding en praktische ondersteuning
-De consulenten bieden een luisterend oor aan de mantelzorger,  dit kan 1op1 op kantoor op afspraak of tijdens een inloopspreekuur, maar ook bij de mantelzorger thuis, voor/tijdens/na een activiteit.
-De consulent kan ook praktische ondersteuning bieden en helpen bij allerlei regeltaken bij zorg, arbeid, welzijn, wonen of financiën.

-Er is ruimte voor onderling contact met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten.
-Er is ruimte tijdens de activiteiten met professionals om hier vragen aan te stellen.

Educatie
Mantelzorgers  brengen zelf onderwerpen in waar zij meer over zouden willen weten. De consulenten zoeken naar een passend ondersteuningsaanbod, professionele gastspreker.

Dit kan in de vorm van een informatiecafé, gespreksgroep, workshop of cursus.(klik op ‘informatiecafé of cursus om naar die pagina te gaan.)

Respijtzorg
We gaan hierbij uit van het versterken van de eigen kracht van de mantelzorger, samen de mantelzorger bekijken en proberen we het sociale netwerk te vergroten, daarna gaan we kijken welke overname van hulp er mogelijk is. via het voorliggend veld en zo nodig via een maatwerkvoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *