Filmpje congres (Omroep Brabant)

Werkgevers hebben moeite met mantelzorgers: ‘Je kunt maar één keer te laat komen’

ROOSENDAAL – Virginia Brackx uit Roosendaal is mantelzorger en helpt zo haar hulpbehoevende zoon, haar moeder en haar oom. Ze kwam in de problemen toen haar werkgever niet wilde meedenken met haar situatie. Zo kwam ze wel eens te laat op haar werk als schoonmaakter. “Dat kunnen we nog één keer aanzien en anders kun je eruit. Dat is hard, maar deze maatschappij is keihard.”

Haar zoon is nu elf. “Maar alles wat je normaal voor een klein babytje doet, doe ik voor een kind van elf. Dus zes keer per dag verschonen, wassen, aankleden. Ik sta elke dag om half zes op.”

En alsof dat niet genoeg is, is ze ook nog mantelzorger voor haar moeder van 81 jaar en haar oom die een herseninfarct heeft gehad. 15 à 20 uur per week werkt ze dan ook nog als schoonmaakster.

Ik kom te laat
De vorige twee thuiszorgorganisaties waar ze voor werkte hadden weinig begrip voor haar activiteiten als mantelzorger. “Giovanni is autistisch. Hij heeft ook spastische epilepsie. Als hij een aanval heeft, kom ik wel eens te laat. Dat vonden ze niet goed bij mijn vorige werkgevers. Nu werk ik voor een bedrijf waar ze mij wel tegemoet komen. Daar zeggen ze dat een kind voor alles gaat. Dan kan ik een andere dag werken.”

Weinig begrip
Kitty Kiezenberg is van het mantelzorgsteunpunt Roosendaal/Rucphen. Zij hield woensdagavond een congres in Roosendaal, over de flexibiliteit van werkgevers.

“Wij horen van mantelzorgers dat er onvoldoende begrip is. Ook weten werkgevers te weinig over verlofregelingen. De overheid legt steeds meer zorg neer bij mantelzorgers. Het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan, stijgt enorm. Dus daar moet wel enige flexibliteit tegenover staan.”

Taboe
Op het congres is ook Thea Fillekes. Ze is van VerzuimActief en begeleidt bedrijven bij ziekteverzuim. “Er rust nog een taboe op mantelzorg. Mensen met een tijdelijk contract zijn bang om iets te zeggen, omdat ze denken dat hun contract dan niet verlengd wordt. Uiteindelijk gaan ze zich dan ziek melden.”

Virginia heeft het in ieder geval getroffen. Ze is dolblij met de flexibele houding van haar werkgever. “Gelukkig wel. Ze zijn allemaal blij dat ik kom!”

Link naar Filmpje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *